Recept


Tårta med havtornsmousse

Tårtbotten:
200g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Rör ihop. Grädda i 200 gr 12-14 min.

Mousse:
2 ½ tsk gelatin pulver blandas med 3 msk kallt vatten. 1 dl havtornsjuice värmes och blandas med gelatinet. 400g färskost (Philadelphia) röres med 2 dl socker. Rör ner i juicen. Vispa 3 dl grädde och vänd ner i ostmassan. Bred ut över botten ev i en form. Låt stå kallt ca 2 timmar.

Havtornscurd

Curden är god som fyllning i rulltårta.

1 dl havtornsjuice
2 äggulor
1 ägg (ev silat)
2 dl socker
100 g smör

Vispa ägg och socker för hand några minuter. Tillsätt juicen och vispa över vattenbad ca 15 min tills det tjocknar. Tillsätt smöret (i bitar) och rör tills det smält. Låt kallna.

Panna cotta med havtorn.

6 – 10 port. Serveras gärna med pepparkakor eller andra kryddade kakor.

2 gelatinblad

5 dl grädde

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

300g havtornsmarmelad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.

Koka upp grädde och socker.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i grädden. Rör tills de smält.

Låt svalna och vispa ner vaniljsockret.

Häll upp i portionsskålar. Låt stelna i kylskåp ca 3 timmar.

Värm upp marmeladen så den blir flytande. Häll den som ett täcke över den stelnade grädden. Låt stå kallt. Serveras med pepparkakor eller andra kryddade kakor.

Täck formarna med plastfolie när de står i kylskåpet.

Kan göras dagen innan den ska serveras.

 

Havtornsmousse med vit choklad

2 g havtornsmarmelad
100 g vit choklad
1 ägg
3 dl vispgrädde

 

Gör så här:
1. Värm marmeladen så den blir flytande. Lår svalna något.
2. Smält chokladen i vattenbad. Tänk på att vit
 choklad

    smälter fortare än mörk choklad. Chokladen ska precis

    smälta.  Ställ åt sidan och låt svalna lite så den blir ljummen.
3. Knäck ägget i en bunke, och mät upp grädden i en annan

    bunke.
4. Vispa upp ägget lätt.
5. Vispa grädden som ska vara fluffig och inte för fast.
6. Tillsätt den smälta chokladen till det uppvispade ägget under

    kraftig omrörning.
7. Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
8. Avsluta med att röra ner havtornsmarmeladen tills väl blandat.

    Ställ i kylen någon timme. Servera med rullrån och hallon.