Om havtorn


Havtorn innehåller många hälsosamma ämnen som c-vitamin, antioxidanter och omättade fettsyror.
C-vitamin - Havtorn innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som apelsiner. C-vitamin underlättar upptag av järn och behövs för uppbyggnad av ben och broskvävnad.
Antioxidanter - Antioxidanter minskar risken för att utveckla sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, grå starr, Parkinsons och Alzheimer. Havtorn innehåller både vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter och man har sett att den positiva effekten är större om dessa två grupper av ämnen får verka tillsammans. Antioxidanter i havtorn är bland annat flavonoider och karotenoider och C-vitamin.
Omättade fettsyror - Speciellt intressant är omega-7, en fettsyra som behövs för att reparera huden och gör att torra och sköra slemhinnor återfår sin fuktighet. Fettsyran underlättar för cellen att bygga membran. Omega 7 räknas inte som en essentiell fettsyra eftersom kroppen kan tillverka den själv men förmågan avtar med åldern. Havtorn är även rikt på omega 3, 6 och 9.

Ekologi


Havtorn, Hippophae rhamnoides, är en buske med matt gröna blad och orange bär. I Sverige växer den vilt längs kusterna. Där klarar den sig från konkurrens av andra växter och den tål det salta vattnet. Havtorn är tvåbyggare vilket innebär att varje buske har antingen honblommor eller hanblommor. Blommorna pollineras av vinden och är mycket små och oansenliga. 

Havtorn är kvävefixerande och tar alltså upp kväve från luften. Det betyder att man inte behöver gödsla buskarna med kväve. Buskarna är taggiga så bären är svåra att skörda.

Så här ser honblommorna ut. Buskarna blommar samtidigt som häggen.

Så här ser hanblommorna ut. Pollen från hanblommorna sprids med vinden till honblommorna.

Det här är en honbuske som den ser ut på hösten.

Så här ser hanbusken ut på hösten.